sjuch ek nei Útsûnderingen by tabblêd Besite

Iepen Monumintedei 2019

Op zaterdag 14 september stellen enkele monumentale gebouwen tijdens Open Monumentendag 2019 hun deuren open voor publiek. In Grou is dit het voormalige raadhuis, dat stamt uit 1942 naar ontwerp van A.J. Kropholler. Het is nog steeds trouwlocatie. Het raadhuis is niet vrij toegankelijk, maar wel te bezichtigen onder leiding van een gids. Op deze dag zijn twee rondleidingen mogelijk, één om 11.00 uur en één om 14.00 uur. Kropholler heeft veel beeldbepalende elementen toegepast die binnen èn buiten het pand te zien zijn en een toelichting verdienen. Wie niet met een gids naar binnen wil, kan gedurende deze dag met een informatieblad op ‘eigen houtje’ de buitenkant bekijken. Heit blad is in het museum af te halen.

In het souterrain van dit fraaie monumentale gebouw huist al sinds 1956 een gemeentemuseum, tegenwoordig bekend als museum Hert fan Fryslân. Ook binnen zijn diverse kenmerkende elementen van de architect te vinden zoals meubilair, een voormalige politiecel, en de bijzondere entree van het politiebureau. Naast de vaste exposities is de tijdelijke expositie ‘Freerk Siekmans: fisker en fûgelflapper’ te bezoeken. Hierin is aandacht voor het leven van Freerk Siekmans, en de door hem toegepaste vogelvangtechniek met slagnetten. Filmbeelden, een maquette en gebruikt ‘vogelflap-materiaal’ illustreren dit.