Copyright 2018 Museum hert van Fryslân

Schaatshoek vernieuwd en uitgebreid

Grou en omstreken heeft de afgelopen bijna 200 jaar veel goede schaatsers voortgebracht. Deze blijken vaak voort te komen uit enkele beroemde schaatsfamilies. Dat bepaalt vast voor een groot deel hun aanleg, maar ook het enthousiasme van zo’n betrokken familie vormt ongetwijfeld een grote stimulans.

In de vernieuwde schaatshoek in het museum zijn de stambomen van enkele van die families, o.a. Kingma en Van der Meer opgenomen. Uit de Kingma-lijn komen o.a. Jorrit Bergsma en Dick Jellema voort. Atje en Boukje Keulen en Sjoukje Bouma komen b.v. voort uit de Vander Meer-lijn.

Ook van andere belangrijke schaatsers uit de streek zijn verhalen, prijzen, pakken, schaatsen en foto’s in de ‘schaatshoek’ te vinden, zoals van: Ids Postma, Jan Jan Bouwer, Haitske Pijlman en Bert de Jong. Ook zij hebben vaak bekende schaatsers als (voor)ouders en hebben allemaal tenminste een tijdje in Grou gewoond of hebben bij De Pinguins gereden.