Stationsweg 1, 9001 ED Grou
T 0566-62 39 11
E info@museumhertfanfryslan.nl

 

Openingstijden

Het museum is gesloten.

 

Bekijk ook onze pagina op Facebook

Copyright 2021 Museum hert van Fryslân

Het gebouw

Het museum is gevestigd op de begane grond in het voormalig raadhuis van Idaarderadeel. Het imposante gebouw, ontworpen door architect A.J. Kropholler, is in 1942 gebouwd in rode baksteen, versierd met natuursteen. Volgens de theorie van Kropholler moesten aan een gebouw met een representatieve functie de omvang, hoogte en afstand in harmonie zijn.

Het beeldhouwwerk buiten en binnen is van de Friese beeldhouwer Tjipke Visser. De mooi versierde, fraai ingerichte en imponerende raadzaal doet nu dienst als trouwzaal en wordt ook gebruikt voor andere bijzondere gelegenheden. Het is mogelijk op afspraak een rondleiding te krijgen in het gebouw.

Architect Kropholler werkte bij Berlage en nam zijn theorieën over. Later ontwikkelde hij steeds meer een eigen stijl. In Fryslân heeft Kropholler twee panden ontworpen. Naast dit voormalige raadhuis is ook het monumentale pand aan de Tweebaksmarkt 48 in Leeuwarden van zijn hand. In het zuiden en westen van Nederland staan een tiental raadhuizen en een groot aantal winkels, kantoren, kerken en woonhuizen die door hem zijn ontworpen.