Stationsweg 1, 9001 ED Grou
T 0566-62 39 11
E info@museumhertfanfryslan.nl

 

Openingstijden

woensdag t/m zondag:

13:30 - 17.00 uur

Copyright 2018 Museum hert van Fryslân

Skipkesilen

Het Skipkesilen is in Grou en omstreken een eeuwenoude traditie. Eén keer per jaar wordt in Grou met deze miniatuur scheepjes een wedstrijd gevaren. Vanaf 2011 wordt dit evenement begin september gehouden tijdens het weekend van de Grouster Merke vanaf het terras bij Waterhostel Oer’t Hout. Er doen verschillende soorten skipkes mee, onderverdeeld in de volgende klassen: Klompklasse, Lytse en Grutte Holle, Lytse en Grutte Folle, de Meteoorklasse en de klasse van de Frisia jachtjes. In de Waterzaal is op het touchscreen ook een leuk filmpje te zien van de optocht, voorafgaand aan een van de vroegere Skipkesyl-wedstrijden. Sinds kort staat in het museum de zeilklomp ‘Markikkert’ van S. Andringa. Dit is de wederhelft van de zeilklomp die in 1948 aan prinses Beatrix is aangeboden bij een bezoek van de Koninklijke familie aan Fryslân.

 

Historie en achtergrondinformatie:

De leesmap is onderdeel van de tentoonstelling ter herinnering aan de oprichting in 1924, dus alweer zo’n 90 jaar geleden, van Zeilvereniging 'Jong Frisia’ als onderdeel van de in 1860 opgerichte grote Zeilvereniging Frisia, die sinds 1960 het predicaat ‘Koninklijk’ mag voeren. In deze leesmap vindt u een grote variatie aan achtergrondinformatie over de historie van het 'Skipkesilen' in Grou: zoals foto’s en krantenknipsels vanaf 1906. Ook is er meer tekst en uitleg over het 'Skipkesilen’ in opgenomen. De map is voor iedereen in te zien. Vraagt u hier even naar bij de baliemedewerker.

 

Herinrichting:

De Skipkeseal is recent heringericht. Het thema ‘Skipkesilen’ is nu een vast onderdeel van ons museum. U bent natuurlijk ook nu weer welkom om deze veranderde opstelling te komen bekijken.  Wij hebben – speciaal voor kinderen- de tentoonstelling nog beeldender gemaakt.