Friese bevrijdingsrokken

Friese bevrijdingsrokken zijn in de hal van het Fries Museum gratis te bezichtigen van 2 mei t/m 12 juni.

Veel vrouwen vieren de bevrijding met een zelfgemaakte ‘bevrijdingsrok’, gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze ‘Nationale Feestrok’, een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, wordt een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, collectieve (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag haalt het Fries Verzetsmuseum verhalen op van mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt. In samenwerking met journalist Lieke van den Krommenacker en fotograaf Marleen Annema wordt onderzocht hoeveel bevrijdingsrokken in Friesland bewaard zijn gebleven, en worden de verhalen opgehaald en vastgelegd. Het eindresultaat is vanaf mei te zien in de hal van het Fries Museum, maar ook online via de website en social media.

In onze collectie van het museum Hert fan Fryslân hebben we ook een bevrijdingsrok. Redacteur Henk Brinkman van Grousters.nl ging samen met het museum Hert fan Fryslân op zoek naar het verhaal van die bevrijdingsrok uit Grou. Deze rok blijkt door de moeder van Sjoerdtsje Meester-Bruinsma uit Grou in april 1945 gemaakt. Het verhaal is te lezen op grouster.nl.

Bevrijdingsrok (links) tijdens expositie in museum in 2020.

Bevrijdingsrok gedragen in jaren 60