Ets van Andries van der Sloot

Sinds kort is het museum in het bezit van een fraaie ets met gezicht op Grou van de hand van de gerenommeerde etser en kunstschilder Andries van der Sloot (1883-1955).

Van der Sloot wordt ‘de schilder van het Friese landschap’ genoemd. Volgens de Leeuwarder Courant behoorde hij, samen met Ids Wiersma en Johannes Elsinga, tot ‘de Grote Drie van de Friese schilderkunst’.

De ets is geschonken door iemand uit Zuid-Limburg. Zij besloot kort geleden dat het kunstwerk in Grou meer tot zijn recht zou komen en heeft het toen via FaceBook aangeboden. Veel geïnteresseerde Grousters hebben hierop gereageerd. Uiteindelijk besloot ze de ets aan het museum te schenken. Met dank aan een museum-vriend, die het museum tipte. Het cultureel erfgoed (het object met het verhaal) blijft in het museum goed bewaard. We zijn er erg blij mee!

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

De schenkster kent de afbeelding al vanuit haar jeugd. “Mijn grootvader woonde na zijn huwelijk in 1920 in Leeuwarden en werkte daar als handelsconsulent bij de Friese Maatschappij van Landbouw. Hij maakte met zijn gezin in die tijd graag fietstochtjes in de regio en bezocht zo ook Grou. Hij was volgens mij erg gecharmeerd van Grou”. Van der Sloot verkocht in die periode regelmatig werk om zijn kost er mee te verdienen. “Mijn grootvader was een sociaal bewogen man die deze kunstschilder de financiële steun graag gunde”. Dit gezicht op Grou is overigens door meerdere bekende, zoals Joh Elsinga, en minder bekende kunstenaars vereeuwigd en verkocht. “De familie verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Den Haag. Het stuk hing daar in de woonkamer, dat kan ik me goed herinneren, het ging zelfs mee naar het bejaardenhuis. Door vererving kwam het uiteindelijk bij mij terecht”.

Klik hier (wikipedia) en/of hier  (collectie Ameland) om meer te lezen over Andries van der Sloot.

Andries van der Sloot