Klok van Klaas Johannes Andriese

Dorpsarchief Grou heeft de Grouster uurwerkmakers en hun producten in kaart gebracht. De verklaring voor opkomst en ondergang zijn duidelijker geworden, maar vragen ook om nader onderzoek. Op de website van het Dorpsarchief Grou worden alle onderzoeksresultaten weergegeven.

Het museum heeft een klok van Klaas Johannes Andriese (1761-1819) in de collectie. Het koperen uurwerk is gedateerd rond 1810. Het uurwerk is geheel van koper gemaakt, behalve een grote en een kleine bel bovenop die van metaal zijn. De slinger en de kast ontbreken. De klok is waarschijnlijk nagemaakt naar een Amsterdamse klok. Met kast zal hij ongeveer 50 á 60 centimeter hoog zijn geweest. De klok sloeg om het kwartier, op de hele uren op de grote bel en op de kwartieren op de kleine bel. Het uurwerk werd aangedreven door een snek. Dat is een kegelvormig lichaam waarin een spiraalvormige groef is uitgespaard en waarin een veer van kattendarm ronddraaide.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Het onderzoek van het Dorpsarchief geeft meer achtergrond bij de makers van deze klok. Een reportage over het onderzoek van het Dorpsarchief is te lezen op grousters.nl.